Ram plet i en målgruppe med din pressemeddelelse

  • Jo bedre kendskab du har til et medies målgruppe, jo større chance har din pressemeddelelsen for at slippe igennem nåleøjet.

Jo bedre kendskab du har til målgruppen på det medie, som du sender en pressemeddelelse til, jo større chance har pressemeddelelsen for at slippe igennem nåleøjet.

Tænker du over målgruppen, når du sender en pressemeddelelse afsted? Altså ikke journalisterne, der arbejder på det medie, du sender pressemeddelelsen til, men mediets egen målgruppe.

For at slippe igennem nåleøjet med en pressemeddelelse bør din historie opfylde nyhedskriterierne, men ét af nyhedskriterierne er særligt vigtigt at have for øje, når du overvejer at kontakte medierne, nemlig væsentlighedskriteriet, der handler om, hvor vedkommende nyheden er for det pågældende medies læsere, lyttere og seere.

Hvordan er din historie og nyhed relevant for lige netop dem?

Undersøgelser viser, at vi i udpræget grad vælger at følge de medier, som vi sympatiserer med politisk. Men det er ikke kun det politiske ståsted, der adskiller mediernes målgrupper. En avis som Politiken har eksempelvis en yngre målgruppe end Kristeligt Dagblad, og ”TV Avisen” på Danmarks Radio har en noget bredere målgruppe end JydskeVestkysten. Mandemagasinet Euromans målgruppe er væsentligt anderledes end familieugebladet Ude og Hjemme.

Her er fem tips til, hvordan du tilpasser budskab og målgruppe:

Foto: /Miguel/AGE fotostock/itzau Scanpix

Se og Hør og de andre sladderblade

Her er det aktualiteten og de kendte mennesker, der skal bære budskaberne igennem.

Børsen

Her tager journalistikken udgangspunkt i virksomheder og de dagsordener, der har betydning for erhvervslivet.

Lokalaviserne

Lokalaviserne er attraktive medier til mange budskaber, men husk, at de lokale aviser altid kun dækker det lokale.

01    Definér først din egen målgruppe

Start altid pr-arbejdet med at gøre dig klart, hvem du ønsker at tale til. Oftest er det vigtigere at få budskabet frem i de rette medier frem for blot at få omtale. Altså: Hvem ønsker du at henvende dig til? Er det de politiske beslutningstagere på Christiansborg, er det børnefamilier på Fyn, er det personer, der er tæt på pensionsalderen, eller er det teenagepiger?

Modtag guides og artikler om kommunikation

Tilmeld mig nyhedsbrev

02    Find det medie, der passer til målgruppen

Når du har defineret den målgruppe, som du ønsker at få dit budskab igennem til, kan du vælge det eller de medier, der har sammenfaldende målgruppe.

Mediernes målgrupper og læserprofiler er ofte beskrevet under medieinfo eller information til annoncører på mediernes egne hjemmesider.

03    Beslut dig for, om pressemeddelelsen er landsdækkende eller lokal

Landsdækkende medier dækker kun historier og begivenheder, der har national interesse og relevans – eller som er så opsigtsvækkende, at de interesserer en bredere målgruppe.

Omvendt er en historie nødt til at være forankret i lokalmiljøet for at komme i lokalavisen.

04    Gør din pressemeddelelse generel, eller tilpas den de enkelte medier

Den generelle pressemeddelelse er god til brede, landsdækkende nyheder, men der kan hurtigt blive brug for at tilpasse pressemeddelelsen til det enkelte medie.

Eksempelvis hvis formålet med pressemeddelelsen er at pitche en historie til et bestemt medie, hvorfor det er nødvendigt at gøre sig tanker om, hvordan vinklen skal skæres lige præcis i forhold til dette medies målgruppe.

05    Opdel nyheden i landsdækkende og regionale pressemeddelelser

Landsdækkende nyheder kan i nogle tilfælde også have lokal karakter. Det gælder eksempelvis, når organisationer laver undersøgelser, hvor der både er landsdækkende resultater og resultater, der har regionale karakteristika.

Det kan være en undersøgelse, der handler om, hvordan danskerne sparer op, både på landsplan og i de regionale egne af landet. De regionale resultater i undersøgelsen er egnet til lokalmedierne, hvorimod de nationale resultater er godt stof til de landsdækkende medier.

Af |2019-08-12T09:54:39+00:0018-09-2018|